Pou de la neu de Vila-rodona

Dublin Core

Títol

Pou de la neu de Vila-rodona

Descripció

Estructura cilíndric de pedra seca, amb cúpula de pedra i obertura rectangular de càrrega, de 80 x 80 cm, al centre de centre de la cúpula. El diàmetre estimat és de 7m i la fondària de 4m. Construït en un lloc ombrívol, ideal per emmagatzemar neu o gel.
Fins al moment present no hi ha cap data de construcció encara que s’hauria de situar a la fi del segle XVI o inicis del XVII coincidint amb la prosperitat generalitzada amb la indústria del gel a Catalunya i l’anomenada “petita edat de gel”.
El pou s’omplia de neu i gel a l’hivern en un acte que es diu “empouar”. Amb aquesta finalitat es recollia la neu dels voltants i s’introduïa per la boca de càrrega. A manca de neu, si l’hivern no era adequat, s’hi emmagatzemaven també pans de gel que s’obtenien en basses de poca fondària construïdes expressament a la llera del riu

Drets

Josep Santesmases

Referència bibliogràfica

AMIGÓ, Ramon (2002). El tràfic amb el fred, al camp de Tarragona, segles XVI-XIX. Barcelona: Publicacions de l'Abadia de Montserrat.

Estructures arquitectòniques Item Type Metadata

Location

Partida el Vinyet

Municipi

Vila-rodona

Estat de conservació

Bo

Tipus de Protecció

BIL

Observacions

Musealitzat

Nivell d'iinterès (1-5)

4

Geolocalització

Fitxers

DSC_0976.jpg
DSC_0994.jpg
DSC_0970.jpg

Etiquetes

Citació

Maribel Serra, “Pou de la neu de Vila-rodona,” Patrimoni Fluvial, consulta 14 juny de 2024, https://terresdelgaia.omeka.net/items/show/116.