Estació d'Aforament de l'estret de Cadernal (o Cardenal)

Dublin Core

Títol

Estació d'Aforament de l'estret de Cadernal (o Cardenal)

Descripció

Estació limnimètrica per mesurar els aforaments del Gaià amb vistes a construir-hi un embassament. Consta de resclosa i una caseta mesuradora a la riba esquerra. Als anys 20 del segle XX es van iniciar projectes arreu d’Espanya per cercar vies d’aprofitament intensiu dels recursos hídrics.. Al Gaià el projecte d’embassament neix a finals del XIX, per mesurar-ne el cabal i les possibilitats d’abastiment a la indústria i nuclis habitats, es van construir les estacions d’aforament de Querol i Vespella de Gaià. Les dades recollides confirmaren la irregularitat del cabal del Gaià. Testimoni de la industrialització fallida d’una part del país, dels conflictes derivats de l’ús de l’aigua, de la febre d’embassaments i de l’enginyeria dels anys 20.

Drets

Fotografies actuals (maribel Serra)/ Fotografia antiga i pànol Fons de l'ACA (Confederación Hidrográfica Pirineo Oriental), AHC

Referències

https://www.terresdelgaia.cat/preservem-lestacio-daforament-de-lestret-de-cardenal/
https://raco.cat/index.php/EstudisAltafulla/article/view/204908/290677

Estructures arquitectòniques Item Type Metadata

Location

Vespella de Gaià

Municipi

Vespella de Gaià

Estat de conservació

Mig

Nivell d'iinterès (1-5)

5

Geolocalització

Fitxers

VESestacio aforamnt vespella.jpg
VEScastea vespella.jpg
1,0032.jpg
UI155 1,0007 plànol vespella.jpg

Citació

Maribel Serra, “Estació d'Aforament de l'estret de Cadernal (o Cardenal),” Patrimoni Fluvial, consulta 15 juliol de 2024, https://terresdelgaia.omeka.net/items/show/142.