Pou del Gel de Santa Coloma de Queralt

Dublin Core

Títol

Pou del Gel de Santa Coloma de Queralt

Descripció

Pou de gel d'origen medieval (segles XIV-XV). Cavitat excavada en una zona ombrívola i revestida de pedra encaixada en forma de circumferència, i acabada en falsa cúpula. L’alçada és de 9 metres per un diàmetre de 5'50 metres. Del 1707 al 1785 segons els documents, el dit Pou del Gel o de la Neu era del Comte de Santa Coloma i que l'arrendava al millor postor per l'espai d'un any. L'arrendatari tenia l'obligació d'omplir-lo i ho feia amb la neu que queia, amb el glaç de les voreres del riu i també es fabricava glaç en unes piscines petites de poca profunditat que hi havia al costat de la bassa del molí de la Torre.

Drets

Montse Rumbau

Relació

http://tribusdelasegarra.cat/tribusdelasegarra/Montse_Rumbau/Entries/2016/1/29_El_pou_del_gel.html

Referència bibliogràfica

http://patrimoni.concadebarbera.cat/Pou-de-gel-Santa-Coloma-de-Queralt-876

Estructures arquitectòniques Item Type Metadata

Location

Partida els Molins

Municipi

Santa Coloma de Queralt

Estat de conservació

Bo

Tipus de Protecció

Bé d'Interès local

Observacions

El glaç es feia en piscines petites i de poca alçada que segurament estaven al costat de la bassa del moli i que s'omplien amb l'aigua de la sequia. Entre capa i capa de gel o de neu, a Sta. Coloma se sap que hi posaven boll, que és la pellofa que cobreix el gra del blat i d'altres cereals. Segurament l'aigua del desglaç sortia per un desaigua que desembocava a la séquia dels molins que venia del Molí de la Torre
Nivell d'iinterès (1-5)

5

Geolocalització

Fitxers

Pou del Gel.jpg
Pou del Gel 2.jpg
Pou del Gel 3.jpg

Etiquetes

Citació

Josep Mª Mateu Botines, “Pou del Gel de Santa Coloma de Queralt,” Patrimoni Fluvial, consulta 27 maig de 2024, https://terresdelgaia.omeka.net/items/show/42.