Resclosa de la sèquia de la Riera

Dublin Core

Títol

Resclosa de la sèquia de la Riera

Descripció

Es té constància de l’existència d’una resclosa en aquest mateix indret, com a mínim del segle XIII. Al llarg dels segles, aquesta resclosa ha estat el punt de derivació de l’aigua del Gaià vers la sèquia de La Riera, la qual canalitzava l’aigua vers quatre molins fariners i posava en regadiu una important superfície d’horta als termes del Catllar i La Riera de Gaià. La resclosa d’origen medieval era d’estaques i pedres, fet que implicava una constant reparació i la seva reconstrucció després de cada gaianada.
Aquesta resclosa, juntament amb la sèquia principal de La Riera, pertanyia als propietaris dels quatre molins, els quals es feien càrrec de la neteja, reparacions i reconstruccions. El 1949, els propietaris dels molins varen fer donació de la resclosa a la nova Comunitat de Regants de La Riera, la qual, un cop plenament constituïda, el 1959, va passar a ser-ne la propietària i responsable de la gestió.
La resclosa actual va ser construïda per la Comunitat de Regants de La Riera durant l’estiu de 1963. A partir d’un projecte inicial de l’enginyer Ramon Pous i Argilaga, l’obra va ser executada pels mateixos regants i pel constructor Pau Sumoy. A causa d’una gaianda, el setembre de 1963, va haver de ser adaptada, i no va quedar finalment construïda fins al novembre de 1963.
Arran de la construcció de l’embassament del Gaià, la Comunitat de Regants va aconseguir que se li respectessin els drets d’ús que tenia concedits. Per aquest motiu, la resclosa va mantenir-se en funcionament fins que a principis dels anys 80, es va entubar tant la derivació des de l’embassament com la pròpia canalització de la Comunitat de Regants. Actualment és una zona humida, inclosa dins de la Xarxa Natura 2000 i l'Espai Natural del riu Gaià. Els darrers treballs de neteja de la resclosa han permès recuperar part de l'empedrat de l'antiga resclosa, el qual es pot veure sota la paradora de desguàs.

Drets

Ricard Ramon, Nando Bonaventura, Josep Zaragoza (dibuix Resclosa antiga)

Estructures arquitectòniques Item Type Metadata

Location

El Catllar

Municipi

El Catllar

Estat de conservació

Bo

Nivell d'iinterès (1-5)

3

Geolocalització

Fitxers

Resclosa Sèquia de La Riera_General.jpg
CATsequia regants 2.jpg
CATsequia regants3.jpg
Resclosa_antiga_Dibuix.jpg
Resclosa_Catllar_Empedrat.jpg

Etiquetes

Citació

Ricard Ramon, Nando Bonaventura, Josep Zaragoza, “Resclosa de la sèquia de la Riera,” Patrimoni Fluvial, consulta 15 juliol de 2024, https://terresdelgaia.omeka.net/items/show/151.