Resclosa del molí del Pas i dels regants de Ferran i Tamarit

Dublin Core

Títol

Resclosa del molí del Pas i dels regants de Ferran i Tamarit

Descripció

Es té constància de l’existència d’una resclosa en aquest mateix indret, com a mínim del segle XIII. Al llarg dels segles, aquesta resclosa ha estat el punt de derivació de l’aigua del Gaià vers la sèquia del Molí del Pas, la qual canalitzava l’aigua vers el molí i les hortes d’Altafulla i l’antic terme de Tamarit.
La resclosa d’origen medieval era d’estaques i pedres, fet que implicava una constant reparació i la seva reconstrucció després de cada gaianada.
Aquesta resclosa, juntament amb la sèquia, pertanyia als propietaris del Molí del Pas, el quals es feien càrrec de les reconstruccions i reparacions. Es conserva un plànol de la seva estructura de l’any 1869 (imatge adjunta).
L’any 1912 va ser feta d’obra i va ser reparada el 1920. Va estar en funcionament fins el 1975, moment de la construcció de l’embassament del Gaià. Actualment és una zona humida, inclosa dins de la Xarxa Natura 2000 i l'Espai Natural del riu Gaià.

Drets

Héctor Hernández / Nando Bonaventura, foto 1993 / Ricard Ramon

Estructures arquitectòniques Item Type Metadata

Location

La Riera de Gaià

Municipi

La Riera de Gaià

Estat de conservació

Bo

Observacions

veure fitxes 160, 206,207,208

Nivell d'iinterès (1-5)

3

Geolocalització

Fitxers

RIEResclosa molí del pas4.jpg
RIEResclosa molí del pas.jpg
RIEResclosa molí del pas5.jpg
RIEresclosa ferran NANDO.jpg
Plànol Resclosa_MolídelPas_1869_AHT_FonsYxart.jpg

Etiquetes

Citació

Ricard Ramon / Héctor Hernández / Nando Bonaventura,, “Resclosa del molí del Pas i dels regants de Ferran i Tamarit,” Patrimoni Fluvial, consulta 15 juliol de 2024, https://terresdelgaia.omeka.net/items/show/152.